Az ELTE IK Programtervező Informatikus BsC képzésén belüli Közgazdaságtan alapjai tantárgy jegyzetei a teljes félévből. Mindent visszatöltöttem a weblap frissítésekor, pont úgy, ahogy az az eredetin is megtalálható volt.

Pót-pót zh, megajánlott jegy, vizsga

2009. december 15.

Született egy rendkívül jó és összefoglaló jellegű hozzászólás a kurzusfórumban, úgy érzem, ide is kiteszem, legyen elérhető minél több ember számára.

Aki nem írt egyetlen ZH-t se: ismétlés

Aki legalább egyet megírt, de 1es: pótpót ZH 17-én 9-kor

Akinek megvan mikro és makro is + a megajánlott jegy: feljelentkezik ETR-ben 17-ére (első vizsgaidőpont) és beirják

Akinek pót mikro sikerült, vagy pótpót sikerülni fog: normális vizsgaként jelentkezik ETR-ben a 2. időponttól és vizsgázik (ugyanaz a vizsga mint a ZH csak 50/50% mikro/makro az összeállítás)

Mikro és makro zh eredmények

2009. december 13.

A jog próbavizsga eredményekkel párhuzamosan megérkeztek a közgáz mikro és makro zh eredmények is, melyeket egy időpontban írtunk a Konferenciában most szerdán.

Aki elfogadja a megajánlott jegyet, az az első vizsgaidőpontra jelentkezzen fel, ezzel jelzi a tanár úr felé az elfogadás tényét!

A csatolt dokumentum tartalmazza az első és opcionálisan második vagy makro zh eredményét, valamint a megajánlott jegyeket. A dokumentum a tanár úr honlapjáról származik.

Csatolt fájlok

Makro minta zh számpéldáinak megoldása

2009. december 07.

Az első makro mintazh számolásos feladatait megoldottam, itt megtaláljátok. Lehet, hogy csak én rontottam el valamit, amire rengeteg átnézéssel sem tudtam rájönni, de szerintem a 3-as és 4-es feladatok helyes válaszai nem a feladatlapon megjelöltek, hanem amik nekem jöttek ki. A többi stimmel. A második mintazh-t nem oldottam még meg, azt az utolsó pillanatra tartogatom, mert a közgáz ea. előtt lesz 2 óra szünetem, és gondoltam, akkor frissítek egy kicsit az emlékeken 🙂

Csatolt fájlok

2009. 12. 02. Közgáz előadás

2009. december 06.

Az óra összefoglaló jellegű volt, a szünetig makro, utána mikro feladatokat oldottunk meg. A nagy rohanásban az elméleti részek átnézésére nem jutott idő, így gyorsan el lett intézve az “aki itt volt, úgyis tudja” mondattal.

A következő órán makro zh lesz, akinek pedig nem sikerült a mikro, az pót zh-t fog írni. December 17-én lesz még egy pót-pót zh, ezt csak a legvégső esetben használni 🙂 A vizsgaidőpontok általában csütörtöki napokra fognak esni, BME-beli elfoglaltságai miatt, így a jog vizsgák is csütörtökökre várhatók. A két ünnep között elfoglaltságaira való tekintettel nem valószínű, hogy ad vizsgaidőpontot.

A fájlokban az 1-3 oldal a makró összefoglalás, a 4+ a mikro.

Csatolt fájlok

2009. 11. 25. Közgáz előadás

2009. november 29.

A jövő héten makroökonómiából összefoglaló óra lesz feladatok megoldásával, készülve a közelgő zh-ra, ami december 9-én esedékes.

Hajjajj, de jó volt a hangulat… mindenki minket nézett… (bocs, tévedtem, csak Zsófit…)

Csatolt fájlok

2009. 11. 18. Közgáz előadás

2009. november 29.

A múltheti közgáz előadás jegyzete kicsit megkésett, de jobb későn, mint soha 🙂

Csatolt fájlok

2009. 11. 11. Közgáz előadás

2009. november 15.

Érdekes… mintha egy kicsit megfogyatkoztunk volna a zh-íráskori létszámhoz képest 🙂 Elkezdtük a makroökonómiát és mi mással, mint egyből egy fantasztikus sokismeretlenes egyenletrendszerrel, de még jó, hogy nem n-ed fokú. Ha ilyet írok inkább az irónia beszél belőlem, mint az öröm, de ez gondolom már leesett korábban.

Csatolt fájlok

2009. 11. 04. Közgáz előadás

2009. november 08.

Megírtuk a zh-t! Azt hiszem nem kell túlzottan sokat elemeznem, a számításos feladatok nem voltak nehezek ha tudtuk a képleteket, a nem számításosak viszont már annál inkább, nem is beszélve a rohanó időről… így sajnos alacsony lett az átlag.

Elég kevesen maradtunk az utána következő órára, de most itt a jegyzet, nem is olyan sok. + Az eredményeket feltöltöttem ide a tanár úr oldaláról.

Csatolt fájlok

Holnapi zh

2009. november 03.

Felhívom mindenki figyelmét, hogy a holnapi zh után LESZ ÓRA TARTVA!!!!! Ma megkérdeztem jogon.

A félév végén lesz egy “nagy” zh az egész mikro és makro anyagból egyben. Az nagyon számít.

DE. A mostani “kis” zh csak mikro-ból lesz, ez aláírásért megy, ami a belépő a következő “kis” zh-ra csak makro-ból. Ha most ez a mikro holnap nem sikerül, akkor nem mehetsz makro-zni, de az év végi zh-ra attól még menni kell, hogy kapj jegyet. Ez a kettő “kis” zh csak azért van, hogy akinek mindkettő sikerül, az kap egy megajánlott jegyet, és ha elfogadja, akkor a félév végi “nagy” zh-t nem kell megírnia. Ha nem fogadja el, akkor értelemszerűen me kell írja a nagyot is, az lesz a jegye.

Remélem sikerült érthetően fogalmaznom, nem olyan bonyolult ez. 🙂

Minta zh számpéldáinak megoldása

2009. november 02.

Saját gyakorlás céljából megoldottam a BSCA1MIKRO minta zh-t (csatolva az előző cikkhez), de úgy gondolom a számításos példák levezetését közzéteszem.

Ismételem, nem terveztem először, hogy felteszem ide, ezért nem is írtam túl szépen, javítások is vannak benne satírozással.

Az utolsó számolásos feladat utolsó (25.) kérdésére a válasz a feladatlapon is el van rontva, ezért ott csak a 110 lehet jó megoldás, egyébként arra valahogy nem jöttem rá, hogy annak miként is kellene kijönnie. Elég égés lett, hogy 10 centivel lentebb a TC egyenlet másképp néz ki, mint alatta 😀 sorry ott valamit elnéztem, de azért a többi megoldás jó.

Csatolt fájlok

2009. 10. 21. Közgáz előadás

2009. október 22.

November 4-én (szerdán) kb. 1 órás vagy kicsit hosszabb zh megírása lesz az órai anyag 🙂 Több csoport várható a feladatlapokból, mert elég sokan vagyunk a Konferenciában, éppen ezért nem fogja elfogadni az indoklás nélküli karikázást (feleletválasztós teszt lesz), hanem mindenhol levezetést is kell adni a számolási példákhoz. (Indoklás nélküli karikázás mínuszpontot jelent.)

A jegyzet 4. oldala tartalmazza a zh anyagát, tehát ilyen témakörű kérdések lesznek. Az óra második felében ezekre oldottunk meg egy-egy példát, biztosan ilyen feladatok lesznek, csak más bemeneti értékekkel. Számológépet lehet majd használni (és engedélyezett a fejben deriválás is…), de aki nem tud deriválni, azoknak a derivált alak meg lesz adva, ettől nem kell félni.

Feltöltöttem 2 konkrét mintazh-t (Bscmikro) és 2 azokhoz hasonlót a tanár úr weblapjáról, ezeket is ajánlott átnézni.

Csatolt fájlok

2009. 10. 14. Közgáz előadás

2009. október 18.

Minden idők (félév eleje óta) leghosszabb jegyzete, jó sok számpéldával és grafikonnal, lehet sokat tanulgatni. Biztosan lesz a zh-ban számolási feladat, pont olyan, mint ami itt van, csak más számokkal.

Csatolt fájlok

2009. 10. 07. Közgáz előadás

2009. október 10.

A közgazdaságtan ZH előreláthatólag a szünet utáni első órán lesz, azaz november 4-én, szerdán. Az ötödik előadás jegyzetében sajna nem lett túl szép az egyik grafikon, ahol nagy gombóc van, az az érintési pont.

Csatolt fájlok

2009. 09. 30. Közgáz előadás

2009. október 01.

Annyira jó, hogy mindig sikerül egy picit tovább tartani az órát, mint kellene. Sikerült lekésni a 7-es buszt, így várhattam majdnem egy órát az üres megállóban. Fantasztikus. Az anyag is majdnem ugyan ennyire, de legalább a hangulat megvolt az órán. Lehet wm6.5 Bubble Breaker-től sztrókot kapni?? 11 óra folyamatos játék után… (nem én voltam)

Csatolt fájlok

2009. 09. 23. Közgáz előadás

2009. szeptember 24.

Az előadás főként két számítási feladat levezetésével ment el (a második befejezésére nem jutott idő), melyeket jó átnézni, mert állítólag hasonló lesz a zh-ban is. Egyenlőre még nem tudom, hogyan fogok megtanulni addigra fejben deriválni, ami a tanárúrnak jól megy, nekem sajna még papíron sem, de mit tegyek ha nem tanultuk soha (ettől még taníthatták volna, de nem, nem is tanították).

Csatolt fájlok

2009. 09. 16. Közgáz előadás

2009. szeptember 17.

Hétvége előtt meglett a szkennelés, így már most elérhetők az újabb jegyzetek. Ez egy kicsit jobban matekos, mint történelmes, reméljük a zh sem lesz nehezebb.

Csatolt fájlok

2009. 09. 09. Közgáz előadás

2009. szeptember 14.

Csak kb. fél órája vannak fent a Jog jegyzetek, de máris kérik, hogy “nem lehetne a közgázt is?” De lehet, persze, csak a linalgot mikor tanulom meg, ha egyfolytában szkennelek 🙂 A füzet lapjai az alábbi listában elérhetők.

Csatolt fájlok