Egy bejegyzés a korán kelésről és ennek jótékony hatásairól, hogy miként növelheted a hatékonyságodat egy apró változtatással a napirendedben. Este már fáradt vagy, és nincs kedved tanulni vagy fejleszteni magad? Kelj korábban, és mindenre lesz időd!

A probléma gyökere

Visszatekintve könnyű felismerni, hogy mit kellett volna másképp csinálni, de benne élve nehéz észrevenni, hogy mi is a gond. Éldegéltem én is a kis hétköznapjaimat és hétvégéimet, az idő roham tempóban haladt, de nem láttam, hogy valójában lehetne jobban is tölteni.

Reggel egy óra böngészés különböző online felületeken, utána egész nap munkahelyi kihívások, majd este mentálisan és néha fizikailag fáradtan hazaesés. Ekkor már semmi komolyabb dologba nincs kedvem belefogni, inkább átnézem a nap közben történt híreket, majd még egy kis böngészés, vagy 1-2 óra sorozat nézés, és végül vége is a napnak. Jól el tud így menni az idő, úgy érzem, hogy szórakoztatva is vagyok, ugyanakkor napközben meg is dolgoztam ezért, tehát megérdemlem. Utána hétvégén nyilván ki kell pihenni a hetet, akár egy kis böngészéssel, sorozat nézéssel, akár aktív pihenéssel.

Ha neked nem így teltek a napjaid, akkor jól csinálod, már felismerted korábban, hogy valami nem stimmel, és változtattál rajta. Viszont ha azt érzed, hogy te is ugyanezt a kis malmot hajtod minden nap, akkor nem vagy egyedül. Hogyan és miként lehetne ezen változtatni? A “kötelező” és “fárasztó” munkát nem lehet a napból kivenni, este vagy hétvégén pedig nagy akaraterő vagy tisztán látható cél kell ahhoz, hogy ne vesszen kárba az idő. Például így sikerülhetett év elején megújítani a weboldalt, vagy összehozni a legutóbbi kirándulás élménybeszámolót is. De ez a ritkább eset. Általában marad a beletörődés, hogy ezen úgysem lehet változtatni, és majdcsak lesz valahogy egyéni fejlődés is, nem csak tartalomfogyasztás. Majd a hétvégén megírom azt az új posztot. Na persze 🙂

Korán kelés mint hatékonyságnövelő módszertan

Egy szokásos esti böngészés alkalmával pár YouTube-os dashcam videó és havi legviccesebb összeállítás után jött szembe egy TED talk, ami új megvilágításba helyezte a történetet. Korábban is ismertem már a TED és TEDx videókat, de inkább csak a szakmai felvételekkel foglalkoztam. Ez az előadás azonban most más volt, ez arról szólt, hogy hogyan lett az előadó hatékonyabb az által, hogy változtatott a napirendjén. Itt tudod megnézni: #21earlydays

Az ötlet egyszerű. Mivel a napunk fix órából áll, és általában a fent leírt beosztású, vagyis előbb munka, aztán szórakozás, végül pihenés, cseréljük meg a sorrendet. Legyen előbb a “szórakozás”, aztán a munka és végül a pihenés. Ahhoz, hogy ezt elérjük, korán kell kelni, hiszen a munkaidő beosztására a legtöbb esetben nincs ráhatásunk, rögzített időpontban kezdődik. Ha korán kelünk, nyilván korán is kell lefeküdni, hiszen nem szeretnénk alvásmegvonásban szenvedni. Ez biztos jár némi lemondással, de ki lehet próbálni. Mondjuk 21 napon keresztül. Állítólag 21 nap kell ahhoz, hogy az agy számára szokássá váljon egy tevékenység, vagyis ha ennyi ideig kipróbáljuk az új napirendünket, nagyobb az esély, hogy később is folytassuk, mint hogy visszaálljunk a régi életmódra.

Milyen korán keljünk? A videó szerint 4:30 az ideális. Ha belegondolsz, kb. ekkor kukorékolt régen a kakas is. Évszázadokig követték az emberek a természetes napi ciklust, felkeltek mikor világos lett, lefeküdtek, mikor sötét. Csak aztán jött a digitális kor, amikor megtehetjük, hogy délelőtt 10 óra körül kezdődik a törzsidő, tart este 6-ig, majd “bagoly” beállítottságú lévén éjfélig vagy tovább tart az otthoni “aktív” idő. Biztos van, akinek ez jó, és ki tudja használni, de úgy tűnik, hogy én nem vagyok bagoly, és én nem tudom. Estére elfáradok, nincs kedvem.

Milyen korán feküdjünk? Ha a 4:30-as kelést vesszük alapul, és szeretnénk 8 órát aludni, akkor általános iskolai matekkal megkapjuk, hogy 20:30 az alvás kezdete. Fogalmam sincs, hogy hol olvastam korábban, de úgy emlékszem, hogy az éjfél előtti órák azok, amik igazán számítanak az alvás során, ami igazán a mély alvás, a leginkább pihentető. Tehát így még ezt is behúzzuk előnyként, jó sokat tudunk aludni éjfél előtt.

De mégis hogyan keljek fel ilyen korán? Van egy fontos szabály:

You snooze, you lose!

Vagyis ha szundit nyomsz, veszítesz. Nem szabad szundit nyomni, minden áron fel kell kelni az első csörgésre. Szundival az egész nem működik, akkor már 4:40-50 lesz belőle. Persze még ez is jóval korábban van, mint máskor, de meglopod magad, a hasznos időd csökkented. Plusz, jó ha tudod, hogy a szundit kifejezetten ártalmasnak tartják az egészségre nézve, a folytonos megszakítás és visszaalvás rossz. Ha nem tudsz felkelni a telefon csörgetésére, vegyél egy hagyományos kolompos órát, na attól biztosan úgy felmegy a vérnyomásod, hogy kiugrasz az ágyból 😀 Egy munkatársam mesélte, hogy ő így tudott korán kelni, nagyon eredeti ötlet. Igazából csak elhatározás kérdése, ha komolyan veszed a kihívást, és lefekszel időben, akkor fel is tudsz majd kelni időben.

További jó tanács, hogy hirdesd ki a közösségi oldalakon, hogy ma elkezded, vagy ma elkezdted. Innentől nincs megállás, még a közösség is nyomás alatt tart, hogy megcsináld a kihívást, nincs visszaút. Fel lehet adni látványosan, hogy “fú, ez nem fehér embernek való”, stb. de akkor is feladtad. Ciki.

Reformkor

Ha nem tetted az előbb, akkor ne felejtsd megnézni a TED videót, nagyon inspiráló. Aznap este, amikor először láttam, nagyon provokatív ötletnek tűnt, de mégsem tudtam kiverni a fejemből. Minél többet gondolkodtam rajta, annál jobban tetszett. Átgondoltam, hogy mit jelentene ez a jelenlegi életmódhoz képest, és csak előnyét láttam. Korán kell kelni, ó, hát ez az egyetlen hátrány. De cserébe találhatok több órát, amikor a saját dolgaimmal is hatékony tudok lenni, nem csak a céges ügyekben. Annyira csak nem fogok elfáradni itthon pár óra hobbi projekten, hogy ne tudjam a nap hátra lévő részét ugyanúgy ledolgozni, mint eddig a nap elején. Mindenképp ki kellene próbálni. Elmeséltem Lizának, és neki is tetszett, úgyis együtt kellene beleugrani, külön időpontban kelni para lenne.

Eredetileg a következő hétfőn kezdődött volna a kihívás, hogy pont három hétig tartson, de már azon a héten pénteken korán feküdtünk, hogy szombaton korán kelhessünk. Egyrészt már nagyon vártuk a projektet, másrészt így az első pár “kemény” nap a hétvégére esett, valószínűbbnek tűnt egy simább átállás, mintha egyből munkanappal indul. Ez a fotó volt a nagy bejelentés:

Azóta két változás történt az ébresztőkben. Egyrészt a 19:45-öst 30-ra állítottam, mert ha 45-kor még éppen benne vagyok valamiben, akkor pont nem tudok elindulni készülődni azonnal, és akkor máris későbbre csúszik a 20:30-as fekvés. Másrészt az első napokban bekerült egy 6:45-ös és egy 8:25-ös “biztonsági” ébresztő. A 8:25 egyszerű figyelmeztetés, hogy ideje készülődni és indulni munkába, így mindig időben beérek azóta is. Ezt nem is tervezem törölni. A 6:45 pedig valójában teljesen szükségtelen, csak az első napokban még izgalmas volt, hogy mi van ha véletlenül mégis visszaalszok reggel, és a 6:45 egy biztonsági háló, ha ilyen történne. De fel kell kelni reggel 4:30-kor, ez a megoldás, nem kell biztonsági háló meg kifogás. Reggel a csörgés után célszerű azonnal felkapcsolni a lámpát, de úgy, hogy addig nem nyomod le az ébresztőt, ameddig nem ég a lámpa. A fény segít abban, hogy leálljanak az “alvás hormonok”, és beinduljon az agy ébrenlét üzemmódja.

Pozitív hatások

A napi menetrend változása nagyon sok pozitív változást hozott már az első napoktól kezdve. Például utoljára az egyetem alatt láttam napfelkeltét, amikor az 5:48-as hajnali busszal jártam be Hatvanból az Eltére. Mondjuk akkor az nem szabad választás volt, hanem kényszer. Most viszont kötelezettség nélkül megtehetem, hogy elmegyek reggel sétálni vagy rollerezni, és a Duna partján nézem a napfelkeltét. Munka után egyrészt kinek volt kedve sétálni, csak legyek otthon mielőbb, másrészt akkor már kezdenek telítődni az utcák, és nem olyan hangulatos, mint reggel az üres városban.

Végre újra van napfelkeltés fotóm is, meg úgy általában megugrott a feltöltések száma Instagramra. Az első napokban még minden nap posztoltam, de aztán rájöttem, hogy a válogatás, szerkesztés és hashtag pumpálás elvisz reggel kb. fél órát, így utána megritkítottam a feltöltéseket. Olyan is volt, hogy szimplán elfelejtettem feltölteni. Kikapcsoltam ugyanis a lájk értesítéseket az appban, illetve a facebook-on is letiltottam a push notikat, így csak akkor nézem ezeket a tér-idő görbítő helyeket, amikor én akarom, nem amikor az app akarja. Instant +100 hatékonyság pont.

Kellemes hozadéka a megnyert időnek az önfejlesztés, nem is tudom mikor olvastam utoljára ennyit. Például eddig is lelkesen követtem a kriptovaluták alakulását a hírekből, de most végre jutott időm a mögöttük álló technológia tanulmányozására is. Hallottál már a blokkláncról, ami a jövő pénzügyi világának lesz az alapja, vagy az IPFS-ről, ami az új internetnek ágyaz meg éppen? Próbáltál már smart contract-ot írni Solidity nyelven az Ethereum platformra? Ha most kérdezném, lenne saját ICO ötleted, és meg tudnád írni a whitepaper-jét LaTeX-ben? Ezekkel mind jutott időm foglalkozni az elmúlt 21 nap alatt, elképesztően izgalmas felfedezéseket tettem, és közben rengeteget tanultam sok más területen is. Mikor fejlesztetted legutóbb a soft skill-jeid? Volt bátorságod beiratkozni bármilyen tréningre munka mellett az elmúlt egy évben? Na itt az idő elkezdeni korán kelni! 😉

Ha csak annyival kezded, hogy feltelepíted a Duolingo-t, és minden reggel kipipálsz egy leckét, vagy a Feedly-t, és feltöltöd a szakmádban elérhető blogokkal, híroldalakkal, majd minden nap olvasod, hogy szélesedjen a látóköröd, már tettél egy lépést a fejlődés felé. Például Liza is minden nap mélyíti az angol tudását, és soha ennyi ötlete nem volt eddig az oktatás területén. Apró lépésnek tűnhet, de csak nézőpont kérdése, és máris sokkal hasznosabb, mint képben lenni a Trónok Harca aktuális állásával. Észre fogod venni, hogy reggel eszedbe sem jut sorozatot nézni, ennél sokkal hatékonyabb is tudsz lenni. Vagy itt van például ez a bejegyzés, két reggel írtam meg a szöveges tartalmat telefonon egy minimalista Markdown szerkesztőben, a harmadik reggel pedig feltöltöttem ide, és most olvasod.

Javaslom, hogy ne úgy nézd a rendelkezésre álló időt, hogy ma kicsit megcsúsztam a reggeli készítéssel, és már csak két óra van 8-ig, akkor már nem fogok bele semmibe. Ezt este lehet, hogy így tennéd, mert már fáradt vagy. Hanem úgy nézd, hogy még két óra van 8-ig, amit teljes figyelemmel fel tudok használni az épülésemre. Máris két órával többet tettél azért, hogy jobb legyél például a munkádban, mint a többiek. Egy héten 7*2=14 óra, majdnem két munkanap, amit hasznosan tudsz eltölteni. Szórakozz mellette nyugodtan, én is néztem filmet a hétvégén, de nem csak filmet néztem, hanem hasznos időm is volt mellette.

Negatív hatások kiscímet nem is tervezek írni, mivel nincs 🙂 Ha te esetleg gyakran jársz este bulizni vagy moziba/színházba, akkor kénytelen leszel a délutáni órákban megoldani ezeket a programokat, egyébként más negatívumot nem tudok elképzelni. De ha azt nézed, hogy ezzel mennyit tudsz megspórolni egy hónapban, akkor máris pozitív még ez a hatás is, ugye?

Kihívásból szokás

A 21 napos kihívás pár nappal ezelőtt véget ért, és egyszer sem nyomtam szundit. Minden nap kipihentnek éreztem magam, mivel időben le is feküdtem. Egyik reggel már az ébresztő előtt egy perccel fenn voltam, a bioritmusom is megszokta a váltást. Vasárnap megbeszéltük, hogy most már az eltelt napok számolása nélkül folytatódik a korán kelés, a kihívásból szokás lett. A kezdetekkor sem gondoltam volna, hogy ennyire hatékony lehet egy nap, és hogy mennyi új ötletet tudok ebből kifolyólag a munkában is megvalósítani. Vagy hogy hétvégén már olyankor úton vagyunk kirándulni, amikor máskor még fel sem ébredtünk. Wow!

Remélem, hogy sikerült benned elültetni a gondolatot a #21earlydays kihívás előnyeiről, és egy napon majd belevágsz. Ha így teszel, írd meg kommentben, vagy csak jelezd tetszésed alább a kis szívecskével. Hajrá, én támogatom a döntésed.