Pár héttel ezelőttig még csak azt sem sejtettem, hogy a csókakői vár egyáltalán létezik, most viszont már az egyik kedvenc magyar váram! 🙂 Az oldal újraélesztése utáni első bejegyzésemben nem csak a mi látogatásunk fényképeit nézheted meg, de csomó egyéb infót is összeszedtem, hátha az élménybeszámoló meghozza a te kedved is egy kiránduláshoz.

A helyszín

Csókakő kb. ezer fős község, Fejér megyében, a Vértes peremvidékén helyezkedik el, nevét valószínűleg a csóka madárról kapta. Legfőbb nevezetessége a település fölé magasodó, 479 m tengerszint feletti magasságon, még az Árpád-korban épült vár (története bővebben). Az Oszmán Birodalom Magyarországot is részben uralma alá hajtó hosszú megszállása után 1687 őszén szabadult fel, majd elvesztette hadászati jelentőségét, és pusztulásnak indult. Szerencsére a Csókakői Várbarátok Társasága közreműködésével a 90-es években feltárások és rekonstrukció vette kezdetét, így mai formájában már szabadon, és egyelőre ingyenesen látogatható.

Ha Budapest irányából indulsz meglátogatni a várat, akkor javaslom, hogy a navigációt állítsd a fizetős utak elkerülésére, hogy Etyeken és a többi közbeeső településen keresztül vezessen utad. Nagyon szép a táj, a Totalcar-t is láttam már ebben az irányban forgatni. Ezen a Maps linken beállítottam neked az útvonalat: https://goo.gl/maps/293KyjcPZry.

Köztes megálló

Szemfülesek észrevehették az előbbi linken, hogy köztes úti célként szerepel az Esterházy-kastély Csákváron. Ez nem véletlen, mi is megálltunk a gyönyörű, bár jelenleg kórházként funkcionáló kastélynál. Az épület előtti parkban hatalmas fák alatti árnyas parkolóban lehet letenni az autót, majd a kerti portán zavartalanul be lehet menni megnézni az épületet. Ottjártunkkor éppen virágoztak a rózsák, a mélykék égen fehér felhők úsztak, kellemesen sütött a nap, ennél jobb időjárás nem is lehetett volna.

Az Esterházy-kastély főbejárata Csákváron (mobilfotó)

A kastély kertjében körbe lehet menni egy kavicsos sétányon, nagyon hangulatos, mintha csak pár száz évvel korábban lennénk a rendezett parkban, amit itt-ott hófehér szobrok, görög oszlopok színesítenek. Érdemes megállni a műromnál, amire körben lépcső vezet fel, mi is lenéztünk a tetejéről. Elvétve találkoztunk csak a parkban üldögélő betegekkel, elképesztő, hogy milyen szép környezetben gyógyulhatnak itt az emberek.

Az Esterházy-kastély kertje Csákváron, hatalmas ősfákkal, érintetlen belső réttel, körben sétánnyal (mobilfotó)

Ez a kis csákvári kitérő legfeljebb egy óra sétával, műrom-mászással, parkolóban állítgatott navigációval együtt, de lehet, hogy még annyi sem, szerintem mindenképp megéri rászánni az időt.

Érkezés Csókakőre

Na és akkor vissza az eredeti célunkhoz! A navigáció a Csákberény nevű kis településnél levisz a főútról az ún. Ezerjó borútra, ami egy keskeny, egysávos, max. 30 km/h-s megengedett sebességű, borospincék és nyaralók mellett elhaladó, kiváló minőségben aszfaltozott rejtekút Csákberény és Csókakő között. Először nem értettem, hogy miért erre hozott, de ebből az irányból tényleg erre a legrövidebb elérni a várat, és még csak nem is kell ide nagyobb sebesség. A kis nyomtávú, helyenként kanyargós úton egyrészt nem is lenne kifizetődő gyorsabban menni, bármikor feltűnhet egy másik autó szemből, másrészt az itt pihenők nyugalmát is így a legkönnyebb megőrizni. Szinte minden beállóban állt autó, a kertekben baráti társaságok lakomáztak, nagyon nagy élet zajlott a kis út mellett. Egy telepített levendula mező után aztán megláttuk végre távolról a várat.

Csókakő vára a présházak felett a távolban
Objektív csere után kicsit közelebb kerül, de még mindig távol

Nekem teljesen az jut eszembe a várról, hogy úgy vigyázza a síkság és a Vértes hegyeinek határát, mint a Kürtvár a Helm-szurdokot a Gyűrűk Urában 🙂 Ha a domborzati adottságokat nézzük, illetve a későbbi fotókon majd letekintesz a várból, még akár igazam is lehet. Előtte síkság, mögötte kis szurdok és meredek hegyek. Itt egy Google Maps domborzati kép a környékről, nagy a hasonlóság:

A vár alá érkezve az első meglepetés, hogy a kijelölt nagy pakoló fizető övezet, 500 Ft/nap. Így bár maga a vár ingyenesen látogatható, azért mégis van egy kis vám 🙂 Próbálhatnád megkerülni, és egy közeli utcában parkolni, de minden környező utca szintén fizető övezet, így meg akkor már tényleg mindegy, hogy közel vagy távol állunk meg. Automatát és ellenőrt nem láttunk, de mobilparkolással (telefon, sms vagy app) lehet fizetni, így gyorsan letudható a becsületkassza. A parkoló végében található több információs tábla és térkép is, ha túrázni lenne kedved, számtalan útvonal közül lehet választani a környéken.

Turistatérkép a csókakői vár parkolójában

A turistatérképek közül szerintem a legprofibb és legmenőbb a Locus Map Pro (Android), így ha nem hagyatkoznál nyomtatott térképre, táblára, akkor ezt az appot tudom ajánlani. Az alapértelmezett Open Street Map nézet helyett a Turistautak nevűt kell kiválasztani, ennek verziói közül pedig a Relief a legjobb színezésű, tartalmazza a domborzati árnyékolást is. Ilyesmi:

A csókakői vár a turistatérképen (turistautak.hu)

A parkoló végében a vár nyitvatartási ideje alatt elérhető férfi és női mosdó (50 vagy 100 Ft, de szinte jobban felszerelt, mint egy két pláza mosdója), valamint bent állt egy büfékocsi is (szendvics, lángos, kürtőskalács, üdítő, kávé, stb. kapható). A vár kapuja 2017-ben az alábbi időpontokban áll nyitva:

Téli időszak (november 1-től március 31-ig): 09 órától 17 óráig
Nyári időszak (április 1-től október 31-ig): 09 órától 20 óráig
A nyitvatartási idő lejártát követően a várat bezárják.

csokako.hu

Elindultuk felfelé, már innen is nagyon jól néz ki!
Ilyen a felfelé vezető út, de autóval tilos behajtani
A kapu mellett áll egy kis őrbódé, de itt nincs semmi teendőnk
Mellvédeken keresztüli kilátás Csókakőre a várból
Pipacsok a sziklán
Kapubástya obi csillanással <3
Már majdnem kilátunk a tájra, de belóg a képbe a korlát
Aww, elképesztően szép

A csókakői vár rekonstrukciója már majdnem befejeződött, csak az alsó vár egy részére van elkerítve. A felújított kápolnához is új lépcsők vezetnek, új a gerendázat, a korlátok, szép munka. A vár legalább 5-6 különböző szintre tagolódik, mindig van feljebb és feljebb, mintha soha nem érne véget a sziklacsúcs, amire épült.

A felújított kápolnában lehet megtekinteni a csókakői vár makettjét
Takaros kis útjelző táblák a váron belüli tájékozódáshoz
A csókakői vár makettje a kápolnában

A felsővárból már teljes a körpanoráma, látszanak a mögöttünk elterülő hegyek és az előttünk lévő nagy lapos síkság. Egészen Székesfehérvárig el lehet látni, keresd a következő képeken a távolban fekvő várost! Megtaláltad?

Itt már a felsővárban, több szinttel a kaputorony felett
Csókakő sziklái emléktáblával. Vajon hogyan került oda? :)
És már megint obi csillanáááás
A szurdok. Fussatok, bolondok!
Az Ezerjó borút pincéi a hegy lábánál, a távolban Székesfehérvár
Kilátás a csókakői várból
4-5 képből összefűzött körpanoráma Csókakőről a várból
A kút pereme kiváló fényképezőgép állvány időzítős csoportképhez
Cipő reklám vagy #cipőszelfi
Elindulunk lefelé a régi-új falak között
Pipacsok, pipacsok mindenütt!
Viszlát csókakői vár!
Viszlát kaputorony!
Jó volt itt, visszatérünk még

Apró baleset

Mi úgy terveztük az egész kirándulást, hogy estefelé érkezzünk a csókakői várhoz, amikor már hűvösebb van, így nem kell megküzdeni a hőséggel és a Nappal, viszont a fények még pont ideálisak a fényképezéshez. Ennek megfelelően a visszaúton kezdett el sötétedni, és pont napnyugtára értünk haza. Most nem Etyek, hanem Bicske felé kanyarodtunk Felcsút határában, majd Biatorbágy után meguntuk az araszolást, és felmentünk a pályára. Előtte viszont Gánt környékén még bevállaltunk egy kis kalandot, és egy kavicsos erdei út egyik vártnál mélyebb nyomvályújában sikeresen eltörtük/kilyukasztottuk a Punto kipufogójának flexibilis csövét 🙁 Szuper sportos hangja lett ideiglenesen, hörgős-harapós, és még olcsóbb is volt utána a javítás, mintha egy sport dobot tettünk volna fel ideiglenesen. Vagy ne vezessetek erdőben napszemüvegben, vagy ne menjetek ilyen utakra, ez a tanulság. Közben szembe jött ugyanezen az úton egy lapos Honda kb. 120-al, úgy vette a kanyarokat, mintha versenyen lenne, alig tudtuk kikerülni, ő szerintem egyszerűen csak átrepült a vályú felett…

Punto ül a fűben, ülve szundikálgat (mobilfotó)
A kis Punto Csókakőn, ráférne már egy polírozás
DAT ASS. Bár már kicsit matt, de majd kijavítjuk. Itt még egészséges kipufogóval
Utolsó pillantás a csókakői várra a parkolóból

Végszó

Megérte elmenni? Igen!
Elmennénk újra? Igen!
Bekerült a kedvencek közé? Igen!

Azt hiszem a képek is önmagukért beszélnek, látogassatok el ti is valamikor a csókakői várba, mi nagyon ajánljuk!

Katt a szívecskére, ha neked is bejön: