Régi weblapról visszatöltve, az eredeti bejegyzés dátuma: 2009. október 23.

Több forrásból értesültem a CD-k állítólagos filcezéséről. Először nem is értettem miről is van szó, mit jelenthet, hogy filcezni a CD-t? Be kellene festeni az alját, hogy ne legyen átlátszó???

Nem az alját. Az oldalát! (Hát még ilyet!) Hiszen az csak kb. 1-2 mm vastag! Miért lehet ez jobb mint a sima CD? És miért pont fekete filctollal?? Ekkora butaságot!

Pedig nem butaság. Jelentős hangminőség javulást lehet elérni ezzel a technikával – és még házilagosan is (kb. fél perc alatt) kivitelezhető és természetesen csak egyszer kell végrehajtani minden CD-n. A technika: fekete alkoholos filctollal 2-szer, 3-szor körbe kell kenni a CD-szélét, vigyázva, nehogy az alja is filces legyen! A többszöri átkenésre a biztos fedés kialakítása miatt van szükség. Ha megszáradt – néhány másodperc – már ki is próbálhatjuk. Érdekesebb a próba, ha filcezés előtt és után is ugyanazt a számot hallgatjuk meg. A javulás nem marad el, viszont ha nem tetszene, hogy a CD oldala körben fekete, pl. denaturált szesszel el tudjuk a filcet távolítani.

A “varázslat” titka, hogy a lejátszóban az olvasó fej lézer sugara, annak ellenére, hogy függőlegesen érkezik a CD-be, mégis megtörik egy kicsit a CD-felületén (mint egy prizmában) és a CD-ben az aljához és a tetejéhez verődve szétterjed a sugár egy kis hányada (kb. 2%). A már többszörösen megtört sugarak a CD széléről visszaverődnek és találkozva az olvasó lézer pitekről visszaverődő hasznos (adatot tartalmazó) nyalábjával interferenciát okoznak benne. Az így kiolvasott jelek károsodnak, amit a lejátszó hibajavító áramköre azonnal kijavít – többnyire rosszul, ezért mi már csak egy módosult hangképet kapunk vissza az eredeti felvételből.

A filcezés pont ezt a jelenséget szünteti meg azzal, hogy a megtört fénysugarakat elnyeli a fekete festés, nem engedve vissza a CD belsejébe, hopgy zavart okozzanak a hasznos jelekben (a fekete szín minden hullámhosszú fényt elnyel, még a CD-olvasó lézerét is). Ha pedig nincs interferencia, nincs mit kijavítani, s így sokkal élethűbb lesz a hangzás.

(A dologot még érteném akkor, ha analóg jelekről beszélnénk, ez viszont digitális technika – vagy van jel vagy nincs /0 vagy 1/, s nincs közbülső érték, ezért nem értem, hogy az a megtört 2% hogyan tudja annyira módosítani a többi 98%-ot, hogy a hibajavítás müködésbe lépjen. Ezért is írtam, hogy varázslat… , de működik!!!)

1