Régi weblapról visszatöltve, az eredeti bejegyzés dátuma: 2009. október 23.

Egy fórumon olvastam egy, a témával kapcsolatos hozzászólást, melyet meg is valósítottam. Következzen az ismertetése!

Eddig (míg el nem készült a következő kábel) egy egyszerű M.N.C. árnyékolt kábelt használtam két-két aranyozott RCA dugóval a végükön, a lejátszó és az erősítő közötti távolság áthidalására és a zenei hanginformáció továbbítására. Ameddig nem hallgattam meg mást, így éreztem tökéletesnek a hangzást. Addig.

A forrásom írója azt állította, hogy egy egyszerű “mezei” RG59-es koaxszal megvalósított összekötő kábel minőségileg – az általa kivitelezett meghallgatásokon – felvette a versenyt a jobb (drágább!) audiofil interconnect kábelekkel. A meghallgatás alapján a 20.000 Ft-os (méterenkénti!) árú kategóriába sorolta, pedig az RG59 ára kb. 50-60 Ft/m.

Ezt nem hagyhattam annyiban. Nekem is ki kellett próbálni – nem jelentett nagy befektetést. Az RCA dugókba éppen, hogy “befért” a koax, ha egy kicsivel is nagyobb lett volna az átmérője, újat kellett volna beszereznem. Az árnyékolást kicsit nehéz volt beforrasztani, de sikerült, s gyorsan ki is próbáltam.

Először a régi M.N.C.-vel halgattam meg, majd az RG59-cel ugyanazt a számot. A váltözás böbbenetes volt számomra!!! A mélytartomány hihetetlenül kontrolált lett, a magasak az eddigi “szétfolyásból” összeálltak – úgy éreztem a cintányért közvetlenül mellettem ütötték össze és hallottam az utolsó kicsengéseit is. Megdöbbentem. Eddig nem hittem, hogy ennyi múlik a kábeleken – pedig igen. Azóta is kitartok mellette (de nincs is pénzem egy márkásra).

A minőség javulásának titka az, hogy igen nagy a hasonlósága az RG59-nek az elméletben legjobb interconnect kábelhez, mely a következő tulajdonságokkal rendelkezik: kellően vastag belső ere van, amely jól vezeti az áramot, nemcsak a külső felületén, hanem a teljes keresztmetszetén. Kiváló dielektromos állandóval rendelkező szigetelő anyag veszi körül, amelynek nincsenek önálló vezetési hajlamai és még a vezetőből kisugárzó statikus teret is lecsillapítja és ezután jön az árnyékoló harisnya, amely pontosan ugyanolyan keresztmetszetű vezetéknek felel meg, mint a belső ér, és 100%-osan körülöleli az egészet, hogy se ki, se be ne szivárogjon semmiféle zavaró energia. (Ilyen kábel csak elméletben létezik.)

Az RG59 viszont majdnem ilyen. A választás is ezért esett rá, hiszen a fentiekből kiindulva az alábbi feltételeknek kellene megfelelnie: a belső ér lehetőleg nagytisztaságú fémből készüljön, mondjuk négy kilences réz (99,99%) vagy ezüst és legyen tömör. A szigetelő anyag, amely körülveszi jó dielektrikum pl. teflon legyen. Az árnyékolás ugyanabból az anyagból készüljön, mint a belső ér és a külső borítás is lehetőleg teflon legyen.

Az RG59 75 ohm-os koax kábel, tömör réz belső érrel, teflon dielektrikummal és kb. 98%-os fedésű rézharisnyával – egyszerűen ideális. És mesés a hangja… Próbáld ki!