Az ELTE IK Programtervező Informatikus BsC képzésén belüli Jogi és Menedzsment Ismeretek tantárgy jegyzetei a teljes félévből. Mindent visszatöltöttem a weblap frissítésekor, pont úgy, ahogy az az eredetin is megtalálható volt.

Üzleti terv

2011. május 27.

Mivel igény mutatkozott rá, így megosztom a régi beadandó üzleti tervet induló vállalkozás indításához. A dokumentum kitalált adatokat tartalmaz, a valósággal való mindennemű egyezés pusztán a véletlen műve.

Csatolt fájlok

Jog próbavizsga eredmények

2009. december 13.

Vasárnap 10:25-kor megérkeztek az eredmények a próbavizsgáról, továbbá ezzel párhuzamosan a megajánlott jegyek is, természetesen csak azoknak, akik adtak be beadandót és az nem lett 0-ás.

Aki elfogadja a megajánlott jegyet, az a legelső vizsgaidőpontra jelentkezzen fel, ezzel nyugtázza az elfogadás tényét a tanár úr felé!

A csatolt dukumentum tartalmazza az eredményeket, melyek a tanár úr weboldalán is elérhetők.

Csatolt fájlok

Jog próbavizsga kérdések

2009. december 13.

A kruzusfórumból ide másolom a próbavizsga kérdéseit, csoportokra bontva. A kérdéseket utólag próbáltuk összeszedni, ígynem 100%-osak, de azért érezhető az általános tematika, hogy melyik témakörből kb. milyen kérdésre lehet számítani a vizsgán. Következzenek az idézetek, minden sorköz egy hozzászólást jelöl, köszönjük a jó memóriájúaknak 🙂

A:
1. valamilyen SWOT elemzés
2. BT vs KFT
3. beruházás: 1.000M, 5évig 300M hoz, kamatláb 15%, érdemes-e megvenni?
4. Cash flow és eredménykimutatás kapcsolata
5. Mi az a likviditás + milyen likviditási mutatókat ismer (vagy hasonló, de kb ez volt a lényege)
6. Logisztikai rendszer feladatai
7. TALÁN: az eladási jog nyereségfüggvény felírása, elemzése

C:
1. Informatikai vállalkozás SWOT-analízise
2. Kft és Rt összehasonlítása, mikor melyiket érdemes létrehozni
3. ugyanaz a számolás
4. Direkt cash flow – indirekt cash flow
5. Jövedelmezőségi mutatók
6. Pénzpiaci ügyletek típusai
7. az egyik nyereségfüggvény

volt még: mi a mérleg, funkciója

informatikai cég swot elemzése
mi az a hatékonyság, típusai
eladási opció vevőjének mutatója
pénzügyi szféra szereplői
bt és kkt összehasonlítása, melyiket mikor érdemes alapítani

Ha jól tudom D és A csoport 1. feladata “egy létező informatikai cég-nek SWOT analízist írni”, a 2. volt a BT és KFT összehasonlítás. A 3.-ban kellet egy számolás (bár ha jól emlékszem arról volt szó, hogy az nem lesz benne…) meg volt adva a mostani értéke a cégnek, meg az, hogy 5 éven át mennyit jövedelmez és a kamatláb, a kérdés meg az volt, hogy megéri-e megvenni. Ez az első 3 feladat megegyezett (talán) mindegyiknél.

Aztán volt még olyasmi is, hogy mi az a likviditás (ez 6-os vagy 5ös volt), meg milyen likviditási mutatókat ismersz.

A utolsó kérdés volt, hogy értelmezze a vételi opció grafikonját.

Friss jog segédanyag

2009. december 03.

Dézsi Szabinak hála, készült egy jog és menedzsment ismeretek jegyzet, mely majdnem az összes zh kérdésre (talán 2 maradt ki) tartalmazza a választ. Az ő engedélyével innen is letölthetitek, bár a formázáson kicsit módosítottam (nem szeretem a calibri-t :). Jó készülést!

Csatolt fájlok

2009. 12. 01. Jog előadás

2009. december 02.

A mai óra jegyzete. A befektetések dokumentum csak plussz információ, nem lesz a zh-ban. (Órán vagyok, bocsi a szűkszavúságért.)

Egy összefoglalás is van az eddig elhangzottakról, kb minden ami a félév alatt volt… 🙁

Csatolt fájlok

2009. 11. 17-24. Jog előadás

2009. november 29.

Minden feltöltéssel két hetet késtem, ezért most kerül csak fel a múltheti jog jegyzet is. Nem szedtem szét külön bejegyzésekre a kettőt, hanem itt található meg a két diasor csak más dátummal a fájlnévben.

Az üzleti terv beadási határideje az utolsó előtti hét, vagyis a keddi óra, azaz december 1. (az első órán elmondottak alapján). Beadni elektronikusan és papíron is lehet. A tanár úr e-mail címe: vigh (kukac) lucifer.kgt.bme.hu

Csatolt fájlok

2009. 11. 10. Jog előadás

2009. november 15.

Tudja valaki, hogy miért lehet mindig megfagyni a Harmóniában? Egyszer tégen valaki nagyon lecsavarta és úgy felejtette, mert ez már a nyár óta így van, csak akkor ez pont megfelelő volt. Most viszont di-di-di-didergünk erősen.

Aki tudja, hogy hol van a légkondi kapcsolója a falon (az a kis tekergethető és világító izé), írja meg vagy szóljon hozzá a cikkhez, mert mi kerestük a teremben, de nem találtuk sehol. Így még a végén nekem is elmegy a kedvem a bejárástól! 🙂

Amúgy az Értékesítési politikát vettük, majd a Stratégiai menedzsmentet. Az előbbi megtalálható az előző cikkhez csatolva az Árpolitika diában.

Csatolt fájlok

2009. 11. 03. Jog előadás

2009. november 08.

Senkit sem szeretnék megrémiszteni a rengeteg csatolt állománnyal, de ez valóban az óra anyaga volt. A füzetbe írt jegyzet mellett a kivetített diasort is mellékeltem, velős ez a marketing téma. 🙂 A Termékpolitika diát végigvettük, de az Árpolitika diából az Értékesítési politika részre nem került sor.

Csatolt fájlok

2009. 10. 20. Jog előadás

2009. november 02.

Most vettem csak észre, hogy a szünet előtti jog előadás jegyzetét nem töltöttem fel. Az Üzleti terv felépítése, szerkezete volt az óra témája, a füzetbe csak kiegészítő jegyzetet írtam, az előadás anyaga főként a diavetítésben található. A diasor közvetlenül a tanár úról származik, állítólag ez a legfrissebb verzió, a legújabb javításokkal, mintha ő mondta volna, hogy javított benne valamit.

Az Üzleti tervet az utolsó előtti héten kell beadni, maximális terjedelme 10 A/4 oldal!

Csatolt fájlok

2009. 10. 13. Jog előadás

2009. október 18.

Sajnos otthon hagytam a füzetemet, és az órán készített jegyzetem elkeveredett. Kértem a tanár urat e-mailben, hogy küldje el az órán kivetített diasort (mert sehol sincs fent), de az mostanáig nem érkezett meg, amint meglesz, feltöltöm ide. So sorry.

Utólagos módosítás: Megkaptam a diasort, ez volt kivetítve.

Csatolt fájlok

2009. 10. 06. Jog előadás

2009. október 10.

Az órai jegyzetet néhol (főként a táblázatoknál) a dia alapján kiegészítettem, mert megint nehezen lehetett jegyzetelni, nem is beszélve arról, hogy mi a linalg zh-ra is készültünk párhuzamosan az órával 🙂 . Az előadás vetítése a 2009. 09. 22. Jog előadáshoz feltöltött 20090922jog_Forgoeszkoz_gazdalkodas.ppt, ezért ezt most nem teszem fel újra.

Csatolt fájlok

Jog beadandó

2009. október 02.

A félév során a tárgyi követelmények 70%-át az órákon leadott anyagből írott ZH, 30%-át pedig az utolsó előtti héten beadandó Üzelti Terv adja. A feltöltött fájl csak mintául szolgál, inkább csak a szerkezete, a felépítése irányadó, ezért ez közel sem kész házi feladat! A neten megtalálható üzleti tervek benyújtása sem jó ötlet, mert ha az előadó egyezést vagy hasonlóságot talál, nem fogja elfogadni, ezt ő maga mondta még az első órán.

Csatolt fájlok

2009. 09. 29. Jog előadás

2009. szeptember 29.

A lógósak és azok, akiknek becsületesen akadt fontosabb dolguk, ma nem vesztettek túl sokat, mert (szerintem állíthatok ilyet) szinte képtelenség volt jegyzetelni. Kezdve a kis kivetítővászonnal, a rajta lévő, alig látható foltokon át, egészen a tartalmi hibás prezentációig, minden megtalálható volt ma. Nem is csoda, hogy ilyen keveset írtam. Ha majd meglesznek a kivetített diák, felteszem ide.

Csatolt fájlok

2009. 09. 22. Jog előadás

2009. szeptember 22.

Nem sikerült a technikát beüzemelni a Harmóniában, ezért maradtunk a hagyományos filces-táblás-hangosanbeszélős megoldásnál és nem mentünk máshova. Az anyagot még folytatni fogjuk, tehát a vége még be lesz fejezve.

Utólagos kiegészítés: 3 új diasorral bővül a lista, melyek végre elérhetők a metroson is, csak ott zip-be tömörítve, itt viszont külön-kölön. A zip még két fájlt tartalmaz, ami az előző előadás 1. és 3. diasorával megegyezik, így az a kettő az előzőben elérhető.

Csatolt fájlok

2009. 09. 15. Jog előadás

2009. szeptember 15.

A mai előadás a Harmóniában kezdődött, de “diszharmónikus” lett a hangulat, így a 0.81-ben folytatódott, kivetítéssel fűszerezve az anyagot. Elég meleg és rossz volt a levegő, de ki lehetett bírni. Aki mégis lemaradt, az itt megtalálja a jegyzetet. Nagyon rendi vagyok, hogy egyből feltettem 🙂 pedig az a fránya bejárás napi négy órával rövidíti az életem…

Feltettem utólag a diákat is, mind a három megtekintése megtörtént az órán. A diák megtalálhatók az eltemetros oldalon és onnan is származnak.

Csatolt fájlok

2009. 09. 08. Jog előadás

2009. szeptember 14.

Sokan lemaradtak a 2009. 09. 08. napon tartott jog előadásról, itt megtalálhatók az általam az órán készített jegyzetek, remélem egész jól olvasható mindegyik. A füzetben 4 oldal terjedelmű a jegyzet, ezt szkenneléssel digitalizáltam. Jó tanulást és letöltögetést!

Csatolt fájlok