Régi weblapról visszatöltve, az eredeti bejegyzés dátuma: 2009. október 23.

2007 őszén készült el az alábbiakban látható exponenciális “backloaded” tölcséres hangfalpár saját használatra a JLH 2x12W “A” osztályú erősítő mellé. Azóta sem váltottam hangfalat, nagyon meg vagyok elégedve a konstrukcióval (és a munkámmal). 🙂

A Fostex FE206E gyári adatlapján szerepel egy ajánlott dobozépítési leírás, az alapján indultam el, de kicsit módosítottam rajta. A hátsó merevítőbordékat belső merevítéssel, a kilépőnyílás homokzsákjait diszkrét terelőlappal valósítottam meg, természetesen a méreteket ahol kellett után-állítottam. Annyira belemerültem a tölcséresek méretezésébe, hogy egy teljesen saját dobozt (!) is terveztem formabontóan új megoldásokkal, de elkészítési technikájának bonyolultsága miatt inkább maradtam a bevált módszereknél.

Így született meg (na nem a Chocapic, hanem) a végleges doboz natúr bútorlapból kivitelezve. Komoly felületkezelést kapott, és mondhatom, nagyon minőségi lett. Ha vendégek érkeznek, az első percben nem is tudják igazán mi is ez, vagy a másik véglet, hogy a hozzáértők szívből irigylik. 🙂

Hangjukra főként egy nagyon kellemes “melegség” jellemző, értem itt a középtartományok hihetetlen részletezettségét. A szélessávú tölcséresek mindig is “másképpen” szóltak, mint más hangfaltípusok, de nekem ez a “másság” nem visszataszító, inkább ezért kedvelem. A magasakkal sincs gond, de a mélyek a mérőjelek tanulsága szerint 40 Hz-től lefelé elvesztik energikusságukat, ezért inkább a nagybőgőt szereti, mint a basszusgitárt. Ebből az okból kifolyólag készült hozzá egy 100W-os aktív szubláda, mellyel 2.1 rendszert alkotnak, s így még a 20 Hz-t is átviszi a hanglánc (az alatt nem is volt mérőjelem).

Nagyon tudom ajánlani annak, aki ragaszkodik a minőséghez, szeretne egy kis változatosságot, és nem riad vissza egy enyhén futurisztikusan kinéző hangfaltól. Természetesen a megépítés nagy energiákat igényel, de ha megvennénk a komplettet, sokkal jobban a zsebünkbe kellene nyúlni. Ez egy vérbeli audiofil hangfal, bárcsak mindenkinek ilyen lenne és átélhetné ezt az élményt!

6