A következő leírást egy ismerősöm kérésére állítottam össze egyszerűen követhető lépésekből és sok képpel illusztrálva, hogy bárki képes legyen a saját telefonján is elvégezni a szükséges műveleteket. Nevezhetjük akár tutorial-nak is, ha szép idegen szóval szeretnénk élni. Következzék tehát az Ingyen Facebook Androidos telenfonra tutorial!

Mielőtt belevágunk, tisztázzunk pár fontos körülményt.

Ez a tutorial azok számára hozza el az ingyenes Facebook-ot, akik T-Mobil-osok, és nem rendelkeznek mobilinternet előfizetéssel vagy időszakos mobilinternet csomaggal, viszont van egy Android operációs rendszerrel működő (okos)telefonjuk, és elérhető a közelben kb 10 percnyi wifi 2 program telepítéséhez a Market-ből (update: már Google Play), valamint minimum 15Ft-os egyenleg a végső teszteléshez és majdani használathoz (update: 2012. júniusától ez kötelező a Zéróhoz).

Akkor se keseredj el, ha nincs okostelefonod, érintőképernyőd, vagy nem Androidos a készüléked, mert az itt található információk alapján nagy valószínűséggel ugyanúgy be tudod állítani a szükséges kapcsolatot, csak más menüben, más kulcsszavakkal fogod megtalálni. (Az eredeti megoldás nekem Windows Mobile 6.5 alatt működött, az áttérés után adaptáltam Androidra is.) A lényeg, hogy rendelkezz a megfelelő szolgáltatói háttérrel, ami Magyarországon jelenleg a T-Mobile hálózatában érhető el, ehhez adom meg a megfelelő kapcsolati paramétereket és beállításokat a folytatásban.

Az ingyen Facebook kifejezés a 0.facebook.com-ot takarja (szándékosan nem link, mert számítógépről úgysem azt látod, amit telefonról fogsz), ezt illetik Facebook Zero névvel is. Bár telefonon használjuk, illik nem összekeverni a Facebook Mobile (m.facebook.com) oldallal, ugyanis a T-Mobile hálózatban csak a 0.face elérése lesz ingyenes. Ez az oldal a Zero kifejezésből eredően (vagy épp fordítva : P) úgymond “fapados”, de minden funkciót tartalmaz, amit Mobile, egyedül csak a képek nem jelennek meg, hogy ne generáljon nagy adatforgalmat. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, gyakran SMS helyett is ezt használom, lévén bárhol, bármikor, ingyen elérem, és sokkkkkkkal többet írhatok, mint 160 karakter.

Á, de ne is húzzuk tovább az időt, csapjunk a lovak közé!

0. lépés: Figyelmeztetés

“Ki itt belépsz hagyj fel minden reménnyel…” – Az úgy sem leszek függő, és engem aztán nem fog beszippantani a gépezet mondatok nagyon szépek, rendkívül hangzatosak, de semmit sem érnek : D Jó, jó, tudom, hogy most te is ellenkezel, de később majd meglátod, én szóltam!

1. lépés: Home Screen

Ezen nem kell sokat magyarázni, miután feloldod a telefont, valami hasonlót kell láss:

Nyilván az én Home Screen-em jobban néz ki a tiédnél, de erről ne nyissunk vitát : P

Kapcsold be a wifi-t a telefonon, majd kattints itt alul a “Tovább” gombra a folytatáshoz!

Megjegyzés: első ránézésre hosszúnak tűnhet majd, de csak sok a kép, és magyarázok is közben, hogy mit miért teszünk. Az első ilyen magyarázat, hogy miért tűnik ez ilyen bonyolultnak, miért kell erre külön cikket írni. Azért, mert wifi-n nyilván minden böngészés ingyenes, azonban 3G-n nem, és ha nincs kedvező mobilinternet előfizetésed, akkor amint bekapcsolod a telefonon a 3G-t, egyből minden program szeretne nethez jutni, szinkronizálni. Az Android minden program számára egyformán ad netet, senkitől sem lehet ezt megvonni. Elvileg. Gyakorlatilag majd meglátod, hogy ez igen is lehetséges, így nem kell majd félned, hogy minden program felmászik letöltögetni, és megenni a feltöltött pénzed, bár futni fognak a háttérben, mint wifi-n, de nem jutnak ki a netre. Majd meglátod hogyan oldjuk ezt meg, ne siessünk annyira : )

2. Lépés: APN Backup & Restore

Ahhoz, hogy véletlenül se tudj semmit elbabrálni, illetve annak érdekében, hogy a beállításokat egy másik telefonra is át tudd majd tenni, telepíteni kell az APN Backup & Restore nevű programot.

Market-ben keresd meg, és telepítsd fel, pillanatok alatt kész. Miután elindítod, a következő egyszerű kezelőfelület fogad:

A program a telefon hálózati kapcsolódási pontjait menti/tölti vissza, nekünk most a mentés kell. Válaszd a Backup APNs gombot!

Felugrik egy ablak, itt add meg a fájl nevét ha nem tetszik az alapérték. Ezt az SD kártya ApnBackuRestore mappájába fogja menteni, és innen próbálja meg egy esetleges későbbi visszaállításkor is betölteni. Nyomj az OK-ra!

Ilyesmit ír ha elkészül, nem tudom mi az az 1 failed nálam, problémát eddig nem okozott. Jó esetben a programot többé nem kell használni, ha követed a leírást, akkor minden simán fog menni. Ha mégis valami gixer adódik, a programmal egyszerűen vissza tudod a kapcsolati pontokat állítani. Miután a leírás végére érsz, készíthetsz még egy mentést, és akkor ha másik telefonra költözöl, csak feltelepíted a programot, nyomsz egy Restore-t, és minden be lesz állítva. Megtehettem volna, hogy feltöltöm a saját .xml fájlomat, restore-old azt, és neked is kész minden, de jobbnak látom, ha magad is el tudod egyedül készíteni a beállítást, illetve így no-Android barátaink is meríthetnek ihletet a saját rendszerük konfigurálásához.

A kíváncsiakat nyilván érdekli, hogy mi található az XML dokumentumban, megmutatom az utolsó sort:

Látható pár kulcs-érték pár a piros vonal alatti részben, ezt a pár sort fogjuk elkészíteni a Rendszerbeállítások segítségével felhasználóbarát módon.

3. lépés: Új hozzáférési pont

Menj a Home Screen-edre (mennyivel egyszerűbb lenne azt írni, hogy Kezdőképernyő, de mindegy…), és a menüben válaszd a Settings/Beállítások gombot. A képen sajnos a Search látható kiemelve, so sorry : D

Válaszd a Vezeték nélküli és hálózati beállítások opciót:

Valószínűleg legalul található a Mobilhálózatok opció, bökj erre:

Középtájon lesz a Hozzáférési pontok nevei, angolul Access Point Names, innen az APN rövidítés:

Ha minden igaz, akkor az alábbi 3 APN-t látod te is:

Engedélyezett mobilinternettel, de mobilinternet előfizetés nélkül a 3G-n keresztüli böngészés a Net Start csomaggal lehetséges, a T-Mobile oldalán megtalálod, hogy hogyan kell beállítani, ezt nem részletezem most, egy SMS az egész (a lap alján nyomj a Megrendelem: Díjmentes SMS-ben opcióra, a következő oldalon a Domino fület válaszd, majd a Mobilinternet-et nyisd le, és ott a kód+leírás, hogy mit küldj és hova: 1430-ra a +NETSTART üzenetet! Pfff, csak leírtam, pedig azt mondtam, hogy nem részletezem…). Ha mostanában vetted a Dominós SIM-et, akkor ezt mindenképp meg kell csináld, ha régi vagy, akkor minden bizonnyal már aktiválva van a szerződéskötés óta. Figyelem: Ha Net Start alatt alatt bekapcsolod a telefonon a 3G-t, akkor hamar rámegy a kocsitok, házatok stb, mert igen izmos lehúzás a 13Ft/10KB tarifa, ezért még nehogy bekapcsold a 3G-t, folytasd a leírást, és megkímélem az életed egy húzós számlától : )

A menüben válaszd az Új APN opciót, és az egyes sorokra bökve állítsd be a képen látható értékeket.

Név: T-Mobile NET
APN: wap
Proxy: 212.051.126.002
Port: 8080
Felhasználó: wap
Jelszó: Wap – a pöttyök miatt nem látszik!!!
APN típusa: default -így ezt használja majd innentől

Ahova nem írtam értéket, ott vagy nem kell megadni semmit, vagy nem kell módosítani a megadott értéket. Az egész tehát így fog kinézni végül, egyedül a jelszónál nem látszik az érték, de az “Wap”:

Menj vissza a listába, már ott kell lennie a T-Mobile NET pontnak, így összesen 4-et kell láss. Az MMS és a most éltrehozott NET kivételével még át kell állítani a másik kettőt (T-Mobile HU és T-Mobile NET GPRS), hogy azokat véletlenül se próbálja meg alkalmazni a rendszer. Nálam először bizony átváltott NET-ről NET GPRS-re, 100 Forintom bánta mire észrevettem. Tehát ezt a kettőt most beállítjuk, a következő lépést tehát kétszer kell megcsinálnod: töröld az APN típusa mezőből a default szócskát és a vesszőt, azaz csak az utána írt szó maradjon.

Emlékszel, hogy a NET-re beírtuk a default, azaz alapértelmezett jelzőt, most a többiről levesszük, valami hasonló lesz az eredmény a törlés után:

Okézd le, majd ne felejtsd a másikon is megcsinálni, de nehogy a NET-ről vedd le, amit fentebb létrehoztunk! Az MMS-sel nem kell foglalkoznod, azt úgysem fogja netezésre használni a telefon. Ha megvagy, akkor itt a nagy feladat, hogy alkalmazzuk a T-Mobile NET pontot, tedd a pöttyöt annak a sorába:

Ezzel készen is volnánk az APN beállításokkal, innentől a mobilnetet a WAP-on keresztül fogja kérni a rendszer, és mint tudjuk, WAP-on ingyenes a 0.facebook.com! : )

4. lépés: Droid Wall

Menj vissza a Home Screen-re, és nyisd meg a Market-et, most jön a program, ami lehetővé teszi, hogy ne fizessünk az ingyen Facebook mellett a többi programért. Telepítsd fel a DroidWall – Android Firewall programot! Nevéből már következtethető, hogy ez egy tűzfal, ami csak a kiválasztott alkalmazásoknak ad hozzáférést az internethez.

Szintén ingyenes program, viszont root jogok szükségesek a használatához, anélkül sajnos nem fog működni. Remélem, hogy te sem a gyári ROM-mal használod a géped, így tovább tudsz jönni.

Nyisd meg, látni fogod az összes telepített alkalmazást a telefonon. A programot White List módban fogjuk használni, ez egyébként állítható a feliratra bökve. A white list azért lesz kedvező, mert nem kell az összes program elé pipát tenni, hanem csak kettőt kell kiválasztani. A wifi oszlopban az Any application-t pipáld ki, így minden programod használható marad wifi-n.

3G-n azonban nem szeretnénk ha bármi csak úgy felkószálna a netre, ezért CSAK a Böngésző appot pipáld ki! A white list azért is jó, mert ha egy új programot telepítesz, akkor az automatikusan tiltó módba fog kerülni mobilneten, nem kell később foglalkozni vele.

A program egyébként azoknak is jól jön, akik az előfizetéses mobilneten szeretnének adatforgalmat spórolni, hiszen elég csak a legfontosabb programoknak hozzáférést adni.

Miután a két pipával megvagyunk, a menüben Save rules a szabályok mentéséért, majd a Firewall disabled opcióval aktiváljuk a tűzfalat:

A módosítást engedélyezni kell, célszerű bepipálni a Remember opciót, és úgy az Allow-ra bökni:

A menüben ezek után már a Firewall enabled állapotot kell látnunk:

Ha használsz Advanced Task Killer programot, már pedig mindenki használ (ugye!?), akkor tedd a DroidWall-t kivételi listára, hogy azt ne zárja be. A programlistában hosszan nyomva a nevén válaszd az Add to ignore list opciót. Azt, hogy valóban oda került-e, a task killer beállítások menüjében az Ignore List opciót választva tudod ellenőrizni:

És íme, ott van, ezáltal a rendszeres automatikus kill-elés sem távolítja el a háttérben futó programok közül, és a rendszer boot-olása után is be fogja tölteni egyből a tűzfalbeállításokat:

Tehát a kapcsolat után most elkészült a védelmi vonalunk is, viszont még egy nagyon fontos dolog hátra van!

5. lépés: Böngésző

Mit is tettünk a tűzfallal? Beállítottuk, hogy 3G-re csak a böngésző tudjon kimenni. De a böngésző bármilyen weboldalt meg tud nyitni! Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy semmilyen más oldalt nem tölthetünk be a 3G kapcsolat során, különben keményen fizetni kell érte, csak és kizárólag a 0.facebook.com-ot és aloldalait, külső hivatkozást egyet sem!

Ha rendelkezik a böngésződ alapértelmezetten megnyíló weboldallal (pl. google.com), akkor állítsd be helyette az “about:blank”-ot kezdőlapként, ami egy üres lapot fog eredményezni:

Ha mégis megnyitsz bármi mást, azonnal állítsd le a letöltést, amint észleled a hibád! Az sem árt, ha elteszed könyvjelzőnek, nálam Facebook Zero a neve, és nem keverem össze a wifis Facebook Mobile-lal, vagy az asztali megjelenésű Facebook-kal:

Az előbb írtam, hogy állítsd le a letöltést. Ezt teheted az erre dedikált X gombbal az URL sáv mellett (a gyári böngészőre gondolok), vagy ha neked is CyanogenMod ROM-od van a telefonon, akkor a rendszerbeállításokban a “Vissza gomb bezárja a programot” opcióval egy igen kellemes eszközt kapsz a kezedbe. Azaz, ha a telefonon lévő vissza gombot hosszabb ideig nyomva tartod, akkor az megszakítja az aktuálisan a képernyőn futó program futását, így pl. egy véletlenül megnyitott weboldal letöltését is. Az alábbi képen erre látható példa, miután erőszakkal bezártam a böngészőt:

Androidon ugyanis a programok futása nem fejeződik be a kezdőképernyőre való visszatéréskor, azok a háttérben tovább futnak. Ezt akadályozza meg az úgynevezett “ki-kill-elés”, amikor “megöljük” a programot. Hasznos tud lenni : ) Főleg ha a böngésződben korábban wifi-n meg volt nyitva egy weblap, és mikor átváltasz a 3G-re, akkor azt megpróbálja újratölteni. Ennek elkerülése érdekében én úgy csinálom, hogy amikor 3G-re akarok menni, előtte megnyitom a böngészőt, kikillelem, csatlakozok mobilnetre, majd amikor újranyitom a böngészőt, már garantáltan az about:blank fogad.

6. lépés: Facebook!

Eljött a nagy pillanat, kapcsold ki a wifi-t, és kapcsold be a 3G-t! Nekem a CM7 ROM-nak hála könnyű dolgom van, az értesítési sávra fel tudtam tenni a gyors gombokat:

Ugyanezt meg lehet tenni a rendszerbeállításokban a Vezeték nélküli és hálózati beállítások részben, a Mobilhálózatok opció alatt is. Amikor 0.face-t szeretnél, akkor tedd ki a pipát az Adatok engedélyezése sorba, amikor pedig befejezted, vagy visszalépnél wifire, akkor vedd ki innen a pipát:

A telefont minidig úgy kapcsold ki (értsd itt a teljes kikapcsolást, vagy újraindítást), hogy a pipa NE legyen ott, ugyanis amikor betölt a rendszer, akkor nem tudni, hogy a DroidWall mikor indul el, és addig a 3G szabadon elérhető lesz minden program számára, ugyanis az Android drága mindig bekapcsolt 3G-vel indul el ha ott maradt a pipa, és azt ugye nem szeretjük.

Már nincs más, nyisd meg a böngészőt, és válaszd a Facebook Zero könyvjelződ! Azért is előnyös a könyvjelző, mert garantáltan nem gépeled el a címet (0.facebook.com), mert ha elgépeled, akkor Google keresés lesz belőle, és azt sem szeretjük. Ta-dam:

 

Ez így egész jó, látható, hogy írja is a felső sávban, hogy ingyenes, csak elárulom, hogy ez nekem így nem tetszik. Mi és miért? Az, hogy fehér az oldal, egyrészt mert sötétben vakít, másrészt mert az AMOLED kijelzők egyedi tulajdonsága, hogy csak ott fogyasztanak áramot az akksiból, ahol feketétől eltérő színt jelenítenek meg, ezért most jó erősen szívja is le az akksit a rengeteg fehér. Ha TFT paneles a telefonod kijelzője, akkor semmi pánik, az mindig ugyanannyit fogyaszt, bármit is jelenít meg… Viszont ha fekete lenne, akkor akár 10-15% töltést is meg tudnék spórolni óránként. Emiatt szeretem a gyári böngészőt, mert nézd csak! Menj az egyebek menübe:

Válaszd a Beállítások opciót:

Itt pedig középtájon találsz olyat, hogy Színek invertálása!!!

Remek hír, jobb nem is lehetne, tedd ki elé a pipát!

Update 2013. 01. 11. Jelly Bean alatt a gyári böngészőben a színek invertálása átkerült a Beállítások/Kisegítő lehetőségek fül alá, továbbá az invertálás után nem lesz sárga a face kékje, hanem szürkeárnyalatos, ami szerintem még jobb is 🙂 Az alábbi képen látható a beállítás helye:

Innentől a weboldalak stíluslapjában lévő színkódokat megfordítja, és a kiegészítő színükkel jeleníti meg azokat, vagyis a fehérből fekete, a feketéből fehér, a sárgából kék, a kékből sárga, stb lesz (a fentebbi Update rész óta invertálja és utána szürkeárnyalatossá teszi a színeket, de nem írom át az egész posztot). Némileg szokatlan lehet elsőre, de csak megszokás kérdése, hogy a Facebook fehér-kék helyett fekete-sárga színekben pompázik, de a nyert üzemidő mindenképpen kárpótolni fog, hidd el!

A képek maradnak eredetiben, azokból nem lesz negatív, így fordulhat elő, hogy a logó maradt kék-fehér. Belépés után minden funkció ugyanúgy elérhető, mint a wifi-s változatban, itt pl. az oldalam fala látható:

Jól látható, hogy sehol sincsenek képek a falon, bár minden más funkció (komment, lájk, stb) elérhető:

Az albumban sem láthatók, erre üzenet is figyelmeztet:

Még ne felejtsem elmondani, hogy ha külső oldalra mutató hivatkozásra kattintasz, akkor egy figyelmeztető oldal tölt be, azaz ha véletlenül rátapizol valami youtube linkre a metrón, nem kell félni, nem fogja egyből megnyitni, hanem figyelmeztet a face, hogy elhagyod az oldalt, így vissza tudsz menni.

Ha bezárod a böngészőt, és átváltasz wifi-re:

Akkor a Facebook Mobile lesz elérhető (a Zero figyelmeztetni fog, hogy már nem használhatod), így bökj most arra:

Továbbra is maradnak az invertált színek, csak most már látható lesz minden kép, ennyi a különbség:

7. lépés: Befejezés

Ha eljutottál idáig, akkor az azt jelenti, hogy végigolvastad a leírást, ehhez szívből gratulálok, kitartó vagy! : ) A mindennapokban ez már nem lesz ennyire összetett, hiszen csak egyszer kel beállítani, és utána az egész már csak móka és kacagás!

Remélem, hogy neked is sikerül rávarázsolni a telefonra a mobilnetet, és tudsz majd te is ingyen Facebook-ozni, bárhol, bármikor! Ha sikerült, nyomj egy lájkot, köszi!