Többen kérdeztetek már a záróvizsgáról vagy államvizsgáról, így gondoltam, hogy megosztom veletek a tapasztalatokat, hogy elég legyen csak linkelnem legközelebb, annak aki kérdezi 😀 A bejegyzés alapját egy email adja, amikor kifejtettem valakinek részletesen, ezért kérdezz-felelek jellegű a szövegezés.

Ne haragudj, hogy zavarlak, csak szeretnék kérdezni pár dolgot, mivel Te már túl vagy az államvizsgán, így pár kérdésemet meg tudod válaszolni, ha van egy kis időd. Érdekelne, hogy hogyan zajlik az egésznek a menete.

Reggel a gépterem előtt várakoztok, ahol a záróvizsgátok lesz, majd be lehet menni amikor megjön az első vizsgabiztos, kb 7:45 felé. Akinél van laptop, az használhatja, vagy ELTE gépen is be lehet mutatni a szakdolgozatot, de ha telepíteni kell speciális programot, ami nincs a gépteremben, akkor operátort kell hívni, akik ilyen korán reggel általában még nincsenek bent, szóval a laptop inkább a nyerő. Kb. 20 perc áll rendelkezésedre rendbe szedni a programod, aztán az egyik vizsgabiztos a 4 közül odamegy hozzád, de az előre le van osztva, hogy ki kiét ellenőrzi. Ugyebár 4 vizsgabiztos van, ők két felé oszlanak: ha az egyikből valaki megnézte a programot, akkor a másikból valaki vizsgáztatott a feleletnél. Program bemutatás után ki kell menni a teremből, és mikor az utolsó is kimegy, akkor további 15 perc kötelező szünet jön, azaz nagyobb vagy egyenlő mint 15 percet vársz kint. Visszamentek, tételhúzás, leülsz kidolgozni. LEGYEN TÉTELSOROD kinyomtatva üres papírra, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, különben mérgesek lesznek, legyen akár több is, hogy másnak is tudj adni. Kidolgozásra kb. 20-30 perc jut, utána megy ki az első felelni, persze addig lehet tovább írni. Nem tudom, hogy névsorban vagy önkéntes alapon mennek-e ki, erre már nem emlékszem, szerintem önkéntes. Feleletkor inkább az számít ami a lapon van, a szóban elmondottal csak kb +/- 1 jegyet lehet változtatni rajta. Kb 10-15 percig felelsz, aztán kimehetsz, megvárod kint a többieket, az utolsó után 15 perc szünet pluszban. Utána visszamentek, és elmondják a 3 jegyet, hogy ki mit ért el: szakdoga, védés, felelet, ezután mehettek haza és/vagy ünnepelni.

Mennyire kérdeznek bele a programba, mennyire nézik át?

Nem igazán kérdeznek bele, egy jellemző futást kell bemutatni, semmi extra kivételes működési helyzet. Kb 15 perced van, ebből max 5 a diavetítés amit viszel (vigyél max. 4-5 diásat), utána 10 perc a program futtatás. Nekem 3 program is volt (szerver, kliens, webadmin), így kb 3-4 perc jutott egyre, ez arra volt elég, hogy mutattam a képernyőket és egy futtatást a legjellemzőbb tesztesettel. Kódba szúrópróbaszerűen 1 osztályba néztek bele ha jól emlékszem, de ott is inkább csak a formátum, mint a működés.

Utána mennyi idő van kidolgozni a tételt amit kapok?

Kb 20-30 perc az elsőnek, aztán annyi ameddig nem kerülsz sorra.

A feleletnél elolvassák amit a papírra írok és kérdeznek utána, vagy az egészet fel kell mondanom, és az egészet csak azért írom, hogy könnyebb legyen nekem a feleletnél?

Elolvassák, aztán kérdeznek, természetesen azt, amit nem tudtál vagy nem elég részletes 😀 de csak segíteni akarnak, itt már nem arra mennek, hogy megbuktassanak, hanem hátha eszedbe jut. A papírod úgy olvassák el, hogy leteszed magad elé, és két oldalról ül melletted a 2 vizsgabiztos, de az egyikkel beszélgetsz, a másik csak figyel. A papírodon mész végig sorban, arról beszélsz, mint egy vázlat, de fontos a leírt dolog, szóban csak kiegészíted. Ha pl. a 14-es UML tételt húzol, ami a kidolgozásban 2 tételből áll össze, akkor rajzolj 1-1 diagramot, és nem kell sok jellemzőt írnod, csak kulcsszavak legyenek mellette, a többit elmondod, de látni fogják ebből is, hogy tudod.

A (0,0,0) színkódú csoportban tényleg nem tétel húzás van, hanem adnak egy tételt?

Igen, adnak, de szerintem nem csak ott van ez így. Mindenki olyat kap, ami a vizsgáztatójának a szakterülete, különben nem lehetne egyértelműen ellenőrizni, hogy jó-e az, amit elmondtál. Elkezdenél beszélni diffegyenletrendszerekről egy inkább prog-os szakterületűnek, az valljuk be, nem lenne szerencsés…

Egyébként az egész összesen meddig tart?

Reggel 8-tól mondjuk 11-ig, 11:30-ig.

Milyen hosszú a felelet?

10-15 perc ameddig beszélsz.

Ha valamit nem kérdeztem, de szerinted jó, ha tudom, akkor azt is megírnád?

Természetesen kiöltözve, és semmit se izgulva menj, előző este már 8-kor hagyd abba a tanulást, időben feküdj le, és elő se vedd többet a tételeket, csak összezavarod magad. Vigyél egy tábla 60-85%-os étcsokit meg vizet, igyál gyakran és óránként 1 kocka csoki. Szakmai tartalom legyen a mondandódban, ne csak halandzsa, használd a fogalmakat, és nem kell kézzel gesztikulálni. A két csoport a terem két legtávolabbi pontjában vizsgáztat, és gépteremben vagytok, középre érdemes ülni, hogy ne zavarjanak a feleletek a kidolgozásban.

Már csak egy kérdésem van, pusztán kíváncsiságból, Te melyik tételt kaptad?

A 14-est, a Statikus és dinamikus modellek (UML) tételt (szabad utálni:D)

9