Azért is szeretek a Tétékás Nyúz fotósa lenni, mert így olyan helyekre is eljuthatok, ahová egyébként nem mindenkinek van lehetősége. Pontosabban fogalmazva, olyan módon is eljuthatok helyekre, ahogyan nem mindenkinek van lehetősége 😀 Ahogyan a LEN és a Dunai Regatta fotózása alatt a V.I.P. hajóról nézhettük a versenyt, úgy most egy nagyon szép helyen fotózhattam (fotózhattunk, köszi Törcinek az asszisztenciát).

A Nyúz “múzeumok éjszakája” különszámához (várhatóan a jövő héten jelenik meg) azt találtuk ki, hogy a címlap és a hátlap egy fotóból fog állni, és úgy lehet majd az egészet egyben látni, ha kihajtjuk az újságot. Ehhez panorámaképekre volt szükség, mivel így lesz a legjobb a vizuális élmény. A választás a Magyar Nemzeti Múzeumra esett, ahová némi levelezés után meg is kaptuk a főigazgatósági engedélyt, hogy a média képviselőiként ingyen beléphessünk, és fényképeket is készíthessünk a belső terekről. Mivel minden fotózáson akad valami, amit meg kell oldani, ez most sem volt másként 😀 Kiderült, hogy a “belső terek” nem azt jelenti, amit mindenki gondolna, hogy nem kívülről fotózzuk a múzeumot, hanem belülről. A szaknyelvben a belső tér a kiállítótereket nem foglalja magába, így aztán megérkezésünk után egyből telefonálás kezdődött, hogy tisztázzuk a szemantikai félreértést, és negyed óra múlva az időszakos kiállításoktól eltekintve (jogvédett tartalom) az állandó kiállításba is megkaptuk az engedélyt. Amikor az előcsarnokban előpakoltam a felszerelést, és felállítottam az állványt, jött a következő probléma, a múzeumban nem lehet állványról fotózni 😀 Az rendben, hogy vakut nem lehet használni, nem is vittem, de hogy állványt!? 😀 Pedig így van, valamilyen jogszabály tiltja, és csak személyesen a főigazgató adhat ez alól felmentést. Újabb telefonálás, CB-rádiózás, majd végül egy őr lekísért az alagsorba 😀 Ám még mielőtt a villamos széket vizionálnátok, az iroda szinten a biztonsági igazgatóval tartottunk egy megbeszélést, hogy mit szeretnénk, mihez szeretnénk a képeket, hogyan és mit szabad fotózni, mit nem, ilyesmi. Végül minden engedélyt megkaptunk, az őröket tájékoztatták CB-n, és mehettünk elkészíteni a panorámákat. Még szerencse, hogy mindenki nagyon kedves és készséges volt, különben egy napig is ott lettünk volna, így viszont fél óra alatt minden tisztázódott, ezúton is köszönjük az összes munkatársnak, hogy soron kívül foglalkoztak velünk!

A képeket kivételesen nagy, 1920-as szélességben tettem fel, így ha nem bal gombbal kattintotok a képen (lightbox), hanem jobbklikk Megnyitás új lapon-t választotok, akkor HD monitoron teljes szélességében meg tudjátok nézni, vagy akár háttérképnek is lementhetitek (good guy Immi:D), mivel olyan szépek szerintem a terek, hogy akár háttérképnek is jók lehetnek a fotók 😉 A panorámákat egyébként legkevesebb 3 és maximum 18 képből illesztettem össze, a legnagyobb az utolsó előtti, az eredeti méretben 89.33 megapixelre sikerült, úgy még a falon a pókot is látni, akkora a felbontás 😀 És akkor következzenek a képek, a készítésük sorrendjében:

Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum

Azért, mert most láttad a képeket, attól még egyszer menj el személyesen is, élőben még szebb! Oké? 😀

2